MK160 geleverd met foutief ic

Ik heb zaterdag een Velleman kit MK160 gekocht. (september 2010) Heb het setje in elkaar gesoldeerd, maar het relais kwam wat ik ook probeerde niet in. Na een avond gemeten te hebben beek dat op de ingang van de pic bij activering van de ldr de spanning niet onder de 2.1V kwam. Ik wilde de kit opsturen naar Velleman maar toen ik op de site aan het snuffelen was vond ik onderstaande oplossing. Dit is een bericht uit 2006!
Ik had gelukkig nog een ander ic ter vervanging waarna de set wekte maar wilde Velleman toch even laten weten dat ik dit wel heel erg nalatig vind om een set te kopen met een fout er in die al minstens 4 jaar oud is !!!

Aangezien ik nergens op de site een email adres van Velleman kon vinden, heb ik het maar op deze manier even gepubliceerd.

Joined: Fri Dec 08, 2006 8:07 am
Posts: 2635
Location: Belgium
To our valued customers:

It has been brought to our attention that a certain batch of MK160 kits (Remote control via mobile phone) may show the following behaviour:
The LED responds to light/dark transitions, but the relay is not triggered.

This behaviour is related to a certain batch of LM741 op-amps.
(for the technical people: the output of the op-amp (pin 6) does not go low enough. 1.3V is required, while some don’t go below 2V).

Adding an 820 ohm resistor between the cathode of ZD2 (black stripe) and the cathode of the led (flat side) will solve the problem.
Another option is replacing the LM741 op-amp with a different type, e.g. TL071, NE5534A or even better: TLV271.

Arrangements have been made so that future productions will no longer suffer from this undesired behaviour.

Sorry for any inconvenience.

Please read my post carefully !

I joined the forum in 2006 !

I made the post regarding the minikit on june 15 2010 !

Furthermore: please read the forum rules: english or french only, all other languages will be removed.